КНИГИ             АВТОРИ            ТЕКСТОВЕЧупи, реже, полива

Никола Михов


︎

2021
Тираж: 500
Издателство: „Жанет 45“
Графичен дизайн: Никол Дечева
100 стр.
21 х 16,5 см
София


Разговор с Радослав Чичев за книгата в kultura.bg
Фотокнигата „Чупи, реже, полива“ редува архивни снимки от официални събития, на които присъства Тодор Живков, с цитати на Бойко Борисов. Дългогодишен лидер на НРБ, Тодор Живков е човекът, който чупи питката, реже лентата и полива с вода за късмет при откриванията на значими обекти за държавата. От друга страна, във вече демократична България, Бойко Борисов – министър-председател между 2009 и 2021, продължава ритуала и „простодушния“ разговор с народа. Повторението на действията в изданието затвърждава както образа на вожда, така и съмнението за реална промяна в йерархията.

Ирина Недева за книгата:

„Колко прави 1+1? Какво получаваме, когато съпоставим в огледалото на времето образите на Тодор Живков и Бойко Борисов? Едно или две? Отговорът на това уравнение вероятно ще зависи от политически уклон на човека, който гледа.„Чупи, реже, полива“ не е илюстрация на историята, разказана чрез дати и официални лица, а книга, която ни дава възможност за неочаквани комбинации, през спиралата на времето и през съвсем буквалната телена спирала на книжното си тяло.

Ритуалът застава между Вожда и народа, който му поднася хляб, заедно с меда на народното послушание.“ пише Ирина Недева.“
tirazhbooks@gmail.com