КНИГИ             АВТОРИ            ТЕКСТОВЕ
How To Forget Your Past Fast

Mартин Атанасов


︎ 

2020
Тираж: 120 (изчерпан)
Подвързване: японско
20 стр.
21 х 30 см
София

Изградени като сюжети от колажи с попфолк звезди и паметници от времето преди 1989 г. в България, страниците на изданието правят авторски коментар на така наречения „преход“ в страната. Изображенията са съпътствани от поема на Атанасов, която пък е колаж от текстове на култови попфолк песни от 90-те години, както и от текста „Чалгата като метафора за историята на прехода“ на културния антрополог Петя Василева – Груева.

Книгата е част от проекта на Никола Михов RеForget Your Past, в който над 30 артисти са поканени да преработят екземпляри от неговата книга „Forget Your Past – Монументалните паметници от времето на комунизма“ (изд. Жанет 45, 2012).

„Съчетаваща в себе си фолклорния народен елемент, звука и атмосферата на новото време, чалга музиката започва по много наивен начин да запечатва и илюстрира в текстовете си промените, политиката и търсенето на идентичност. Тъкмо в това си качество реших да направя аналог на тези паметници, защото подобно на тях, тази музика и култура запечатва атмосферата на прехода.“tirazhbooks@gmail.com