КНИГИ             АВТОРИ            ТЕКСТОВЕЗоология
Теодор Генов 


︎

2018
Тираж: няма
Подвързване: японско
Печатен процес / техника:
ръчни рисунки, дигитален печат в/у паус
29,7 х 42 см
София


Изданието е разработено за конкурса на колектив ТИ-РЕ за авторска книга-уникат с тема „Параграф“. Както заглавието предполага, участниците създават книга, основана върху параграф от литературно произведение, а избраните работи са показани в изложба през юни 2018 г. в Гьоте-институт България.

„Зоология“ включва 9 рисувани илюстрации и паус с текст за всяка една от тях, илюстрирайки авторовата интерпретация на параграф за кучешката тения от учебник по зоология:

„Половозрялата кучешка тения паразитира в тънките черва на крайния гостоприемник – кучета, котки, вълци, лисици. На сп.пр. от сициран участък от тънкото черво на опаразитено куче може да се наблюдава лигавицата на червото, която изглежда зърнеста от закръглените задни краища на разположените една до друга множество кучешки тении. Междинни гостоприемници на кучешката тения са едър рогат добитък, овце, свине, човек и др. С фекалиите на крайния гостоприемник във външната среда попада огромен брой яйца, които за да продължат развитието си трябва да попаднат в храносмилателния тракт на междинния гостоприемник.“ (от: „Зоология на безгръбначните животни. Практикум. Първа част“, Гера Арт, 2006).

Теодор за „Зоология“:

„Използвал съм този параграф, за да създам абстрактна история, изобразяваща как чувството на любов се разпространява и действа като зараза. А накрая – всичко приключва като една злокачествена болест.“


tirazhbooks@gmail.com